Vier tips om goede gewoonten te ontwikkelen

Analyseer het succes van de groten der aarde en je ontdekt dat triomf bij velen eerder voortkomt uit solide gewoonten dan uit een groots ‘life changing event’.

De meerderheid van de succesvolle mensen staat op een onvoorstelbaar vroeg tijdstip op en heeft al een hele werkdag achter de rug, terwijl jij nog aan je eerste kop koffie moet beginnen. En dat, dag in dag uit. Succesvolle atleten besteden dagelijks rigoureus aandacht aan hun conditie. Personen die gewicht verliezen, beperken niet slechts een weekend hun inname, maar passen dagelijks hun calorie-inname aan. Succes stoelt op gewoonten.

Maar het ontwikkelen van gewoonten is uiterst uitdagend. Daarom deel ik hier wat wetenschappelijk onderbouwde tips, zodat jij nieuwe gewoonten kunt kweken om jouw levensdoelen te verwezenlijken.

Helderheid is de motor van motivatie

Hoeveel mensen heb ik tijdens mijn workshops horen zeggen: ‘Ik wil meer sporten’ of ‘Ik wil afvallen’ of ‘Ik wil meer sparen’? Duidelijke doelen, toch? Nee, niet echt. Onderzoek toont aan dat vaagheid gelijk is aan een gebrek aan motivatie. Dus ‘Ik wil meer sporten’ wordt ‘Ik wil vier keer per week 45 minuten sporten’. ‘Ik wil afvallen’ wordt ‘Ik wil in zes maanden tijd tien kilo kwijtraken’, en ‘Ik wil meer sparen’ wordt ‘In december heb ik € 5.000,- op mijn spaarrekening’. Want ‘vaagheid leidt tot een gebrek aan motivatie’ transformeert dan naar ‘helderheid = motivatie’.

Begin klein, denk groots, groei snel

‘Ik wil morgen een marathon lopen’ leidt tot teleurstelling (Tenzij je Ton Legerstee heet). Je zal dat doel niet halen, en herhaaldelijk falen ondermijnt de motivatie. Beter is het om klein te beginnen. Start morgen met 2 minuten hardlopen. Dat is haalbaar en als zelfs dat te uitdagend lijkt, start dan met 1 minuut hardlopen. Na twee dagen zal 2 minuten haalbaar zijn. En over een week misschien wel vijf minuten. Elke keer dat je succes boekt, groeit je motivatie. Intussen verbetert je conditie en werk je langzaam toe naar een marathon. En je geeft jezelf tegelijkertijd de ruimte om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen.

Wat is jouw ‘waarom’?

Waarom wil je meer sporten? Waarom wil je meer sparen? Waarom wil je afvallen? Je wilt meer sporten om je fitter te voelen, om zonder uitgeput te raken een potje te kunnen voetballen met je kinderen. Je wilt meer sparen om je financiële gemoedsrust te vergroten voor onverwachte momenten. Je wilt afvallen omdat je langer wilt leven of omdat je je zelfverzekerder wilt voelen door er beter uit te zien. Veel van onze doelen zijn middelen om datgene wat we echt belangrijk vinden te bereiken. Mensen willen geen boor, maar een gat in de muur.

Verantwoording afleggen

Het is mogelijk om stilzwijgend voor te nemen dat je volgend jaar 20 kilo lichter bent en 10 kilometer kunt rennen. Maar het werkt beter als je jouw doelen deelt met anderen. Om diverse redenen: Mensen hebben de neiging je aan je eigen doelen te houden. Als je de verleiding voelt om een gebakje te nemen, is er altijd wel iemand die zegt: ‘Maar jij wilde toch afvallen?’ Ten tweede hebben mensen vaak de neiging om te helpen: ‘Zullen we wekelijks samen hardlopen?’ of ‘Ik ken een goed boek over afvallen’. Wanneer je jouw doelen deelt met anderen, heb je minder motivatie om uit te leggen waarom je iets niet hebt gedaan of bereikt. 

Dat is tevens het fundament van het hele idee achter 33percent.nl. Deel je doelen met anderen. Vind medestanders die even positief willen werken aan hun doelen en steun elkaar.

Laat hier in de comments achter welke gewoonte jij wil ontwikkelen? De eerste wetenschappelijke stap in de realisatie ervan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *