Train je discipline

Vrouw aan het trainen
Vrouw aan het trainen

“Waarom zou je dat doen?”, was de vraag waarop ik vertelde welke fysieke uitdaging ik aan wil gaan. “Al die uren training en voor wat, een beetje conditie?”

Trainen is gezond voor je lichaam. Je conditie verbetert, je energie neemt toe, je hart klopt rustiger. En wie weet leef je wel een beetje gezond langer. We weten allemaal wat sporten op fysiek niveau doet. Ook voor je geest is sporten een zegen en gelukkig ontdekken steeds meer mensen de mentale voordelen van bewegen. Maar er is ook een minder voor de hand liggend onderdeel van sport dat je ook traint: discipline.

Sporten is net werk

Sinds ik de draad weer heb opgepakt en nu vijf tot zes keer per week beweeg, merk ik dat mijn discipline ook op andere vlakken toeneemt. Het lijkt wel of je ook discipline kunt trainen. Logisch. ‘s Ochtends om 06:00 je bed uit is dezelfde mentale kracht die je nodig hebt om aan een klus te beginnen. En ‘s ochtends heb je niet altijd zin om je warme bedje uit te komen en die ene klus heb je ook niet altijd zin in. Nog net even die ene set eruit drukken of dat volgende rondje rennen, is dezelfde mentale kracht om net nog even dat ene uurtje door te schrijven of dat laatste telefoontje te plegen.

Lijstjes komen af

Ik werk al heel lang met lijstjes. Mijn to-do’s in de ochtend op papier en dan de rest van de dag afstrepen. Tenminste… Tot voor kort bleef er nog weleens een item op mijn lijstje staan. Soms meerdere. Die nam ik dan mee naar de volgende dag of verdwenen uiteindelijk miraculeus van papier om nooit meer terug te komen. Maar nu ik net voor de finish van een rondje hardlopen soms wil opgeven, maar dan toch doorloop, zo heb ik dat ook met mijn to-do’tjes. Liet ik tot een paar maanden geleden nog een open eindje over, nu maak ik mijn lijst af.

Dus

Dus op de vraag “Waarom zou je dat doen?” heb ik een antwoord: Omdat ik me fysiek en geestelijk beter voel, maar mentaal ook sterker. En dat laatste helpt me in alles wat ik doe. Bij de klusjes in huis, bij de adviezen die ik schrijf, bij de telefoontjes die ik heb te doen. Kennelijk kun je ook discipline trainen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *