Velen nemen er niet de tijd voor: lezen. En als ze dan al lezen dan is het non-fictie. De nieuwste trend in management, een boek over artificial intelligence of de negen fasen van leiderschap.
Maar het lezen van non-fictie brengt onvermoede voordelen met zich mee. Het is echt de moeite waard om met een goed in een hoekje van de bank te ploffen en je mee te laten zuigen in een spannende thriller, je te laten ontroeren door ontluikende liefdes of met afgrijzen een verhaal over honger en verdriet tot je te nemen. Maar buiten het vermaak zijn er nog tal van andere pluspunten te noemen.
Verbeelding
Bij het lezen van een boek gebeurt er iets bijzonders in je hersenen. Als een schrijver het heeft over een mooie dame met een welgevormd lichaam, dan vormen jouw hersenen een beeld van die dame. Jouw beeld! Jij vult alle karakteristieken in. Hoe lang is haar haar? Welke kleur ogen heeft en wat is een welgevormd lichaam? Wat jij welgevormd vindt, vind ik misschien te slank of te dik of niet in de goede verhouding. Het lezen van non-fictie is een grote stimulans van het creatieve deel van je brein. Of het nu gaat om mensen, het landschap of het huis waar het verhaal zich afspeelt; je creëert je eigen film in je hoofd en het boek zijn de cues op basis waarvan jij de beelden ontwikkelt. Je traint je brein om creatief te zijn!
Kraak noch smaak
Met het stimuleren van het creatieve brein gebeurt er iets bijzonders in de hersenen. De smaak- en geurreceptoren bevinden zich in hetzelfde gedeelte van de hersenen als het creatieve deel. Mensen die non-fictie lezen en de volgende dag getest worden op het ervaren van smaak en geur, proeven meer en ruiken beter. Om jaren wetenschappelijk onderzoek kort door de bocht te duiden: je eten smaakt lekkerder als je non-fictie leest.
Empathie
Maar het bijna allermooiste van lezen is dat mensen bewezen meer empathisch worden. Hoe meer we lezen, hoe meer begrip we krijgen voor de standpunten van een ander. We trainen ons brein in het zien van verschillende perspectieven. Een goed geschreven thriller laat je kijken door de ogen van een rechercheur, een slachtoffer en de dader. En dat in één boek. En een beetje meer begrip en empathie kunnen we wel gebruiken in onze maatschappij.
Het mooist van alles
Maar het mooiste van lezen is toch wel gewoon even de tijd kwijtraken. Op reis door de bergen van Nepal. Met Dan Brown zoekend door het Vaticaan. Over de wallen van Amsterdam lopen met C O C K. Op een bootje mee de Carribean door. Met Remco Campert ontdekken dat het leven verrukkuluk is en het zachte geruis van de bomen horen en dat ene stelletjes knuffelend in het gras zien liggen.
Dus lees!