Wat is het geheim van succes? De grote vraag die velen zich stellen. De afgelopen dagen luister ik veel naar The High Performance Podcast en die lijkt in ieder geval een deel van het antwoord te geven.

In de podcast worden elite sporters,coaches, leidinggevenden en ondernemers geïnterviewd volgens het format: Wat is succes? Hoe ben jij succesvol geworden? En heb je een paar korte lessen en/of statements voor anderen die ook succesvol willen worden?

Consistentie is number one

Door het vaste format krijg je als luisteraar de kans om de antwoorden van deze high performance mensen met elkaar te vergelijken. Eén van de dingen die meteen opvalt, is dat consistentie een belangrijke factor is in hun succes. Je wordt niet de beste sprintster door een weekje hard te trainen. Je bouwt je merk niet op door drie dagen op Instagram te posten. Je wordt niet de beste voetballer van Man United door op zaterdag een balletje te trappen.

Nee, je wordt succesvol door iedere dag, zeven dagen in de week, 365 dagen per jaar te werken aan je doel. Relentless, zoals ze het zelf vaak zeggen.

It’s a small step…

Kleine stappen bouwen aan groot succes. Door iedere dag naar de sportschool te gaan, bouw je spieren. Door iedere dag drie bladzijden te schrijven, schrijf je in een half jaar tijd een boek. Door iedere dag te posten online, werk je aan je eigen groep trouwe volgers. En, zeggen de geïnterviewden in de podcast: ‘There are no shortcuts’. Je zal het helemaal zelf, iedere dag weer opnieuw moeten doen.

Het ‘succes’ van 33percent

Kijk ik naar mezelf dan zie ik bovenstaande theorie ontvouwen voor mijn ogen. Ik sport iedere dag. Ik let iedere dag op mijn eten. Al meer dan een jaar snoep ik niet. Geen chips meer. Iedere ochtend sta ik om 06:00 naast mijn bed en ga ik aan de slag. Het geeft me de tijd om hard te lopen, boksen, fietsen of krachttraining te doen. Het resultaat? Meer dan dertig kilo kwijt. Een lagere rusthartslag en een BMR van iemand in de dertig. Het werkt dus om iedere dag opnieuw aan de bak te gaan.

Met 33percent gaat het niet zo (hard) als ik wil. Maar… Ik post dan ook niet consistent iedere dag. Iets wat ik wel zou moeten doen! Ik schrijf niet, zoals ik beloof, iedere twee weken een nieuwsbrief. Dat zou ik wel moeten doen. Ik zet sommige events niet in de wereld, terwijl ik dat wel zou moeten doen. Kortom: daar waar kleine, consistente stappen bijdragen aan het succes van 33percent, laat ik die achterwege. Gevolg: Ja, iedere dag meer volgers. Ja, steeds meer offline reacties op de artikelen die ik wel schrijf, maar niet de resultaten die ik wil zien. Ik zal daar verandering in moeten brengen. Ik zal, net als mijn sporten, een ritme moeten vinden. Een gewoonte moeten vormen en dan, dan komt dat wat ik zoek als natuurlijk, voorspelbaar resultaat.

Welk doel wil jij behalen en neem je daarvoor iedere dag de stappen die je daarvoor zou moeten zetten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *