Ken gewicht toe aan calorieën

Het strandseizoen is toch wel voorbij kunnen we stellen. En daarmee misschien ook de periode waarin menig vouw zich minder zorgen maakt om haar bikinilijn en minder mannen zich druk maken over hun wasbordje of het gebrek daaraan.

Toch is de wens om met minder kilo’s door het leven te gaan bij velen een wens die het hele jaar wel aanwezig is. We weten allemaal dat het beter voor je is. We zien allemaal wel dat het colbertje beter zit en het rokje net wat beter valt. En we voldoen, dat speelt zeker mee, aan het ideaalbeeld.

Hoe dan?!

Nu doen er nogal wat theorieën de ronde over afvallen. Van niks eten tot sapkuren. Van vasten tot keto. Van mediterraan tot vegan. Wat te doen? Je ziet door de smoothies het bos niet meer. Toch zijn er wel een aantal regels die je altijd kunt volgen. Welk dieet je ook doet.

Regel 1: Dieet niet

Een dieet veronderstelt vaak een periode waarin je jouw eetpatroon aanpast. Een paar weken bruin brood eten. Of alleen McDonalds. Of… Om daarna weer terug te kunnen naar je oude patroon. Maar wil jij er blijvend anders uitzien? Dan is het aanpassen van je levensstijl een beter idee. Je moet niet afvallen, maar een gezond slank persoon worden. Je moet niet je eten veranderen, maar jezelf.

Regel 2: Onbewerkt voedsel

Of je nu een paar maanden alleen maar eiwitten, vet en proteïne eet of alleen maar groenten en fruit. Wat nooit, maar dan ook nooit kwaad kan, is onbewerkt of zoveel mogelijk onbewerkt voedsel eten. Onderzoek na onderzoek toont aan dat veel van ons bewerkt voedsel ongezond en dikmakend is. Veel fabrikanten maken gebruik van (teveel) suiker of zout om hun producten lekker te maken.  Het een niet goed voor het gewicht, het ander niet goed voor je nieren of bloeddruk. Mensen die Coca Cola zero drinken, komen aan. Dus verse groenten, verse eieren, goed vlees en goed gevangen vis. Verse kruiden in plaats van pakjes wereldgerechten. Ik beloof je dat het helpt.

Regel 3: Transvetten

Als jarenlang vertellen artsen, diëtisten en gezondheidsdenkers dat we suiker, en al helemaal bewerkte suikers, moeten laten staan. Onze glucose-niveaus raken ervan in de war en zetten aan tot overgewicht. Recente studies laten zien dat niet alleen suikers, maar ook transvetten precies hetzelfde doen met onze glucosespiegels. De reden waarom we aankomen als we frikadellen en kroketten eten. Waarom bitterballen dikmakers zijn of waarom je de zak chips beter kunt laten staan. Welk dieet (als je dat na deze post nog doet) je ook volgt, blijf weg van transvetten.

Regel 4: Het belangrijkste nieuws

Maar het allerbelangrijkst, ondanks dat velen anders beweren, is dat minder calorieën tot je nemen dan je verbruikt, de allerbelangrijkste sleutel is tot afvallen. Je lichaam spreekt pas haar vetreserves aan als de snelle energie (koolhydraten) op is. Het is de reden waarom keto zo goed werkt om af te vallen. Het aantal koolhydraten is laag of niet aanwezig waardoor na vier dagen keto je lichaam vetten begint aan te spreken als energiebron. Neem een account bij myfitnesspal en houd  je intake van voedsel bij. Stel een doel en houd je er aan. Minder calorieën er in dan je verbruikt is de weg naar minder gewicht.

De conclusie

Dus ik durf wel een stelling te poneren: Als je onbewerkt voedsel eet, zonder suikers en met niet al te veel zout en je vermijd transvetten en je houdt het aantal calorieën inname onder de hoeveelheid die je dagelijks verbruikt dan val je af. Je krijgt meer energie en je voelt je beter. Je colbertje zit weer goed en je rokje past weer. Als je het dan ook nog eens je levensstijl maakt in plaats van een kortstondig dieet, dan jojo je niet terug.

Ik ben benieuwd: Voldoe je al aan bovenstaande suggesties of er is er ruimte voor verbetering? Laat het me weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *