God is ook niet perfect

“Op de zevende dag schiep God de mens naar zijn evenbeeld,” een zin uit het scheppingsverhaal in de Bijbel. Een zin die evangelisten of spirituele new age guru’s vaak gebruiken om uit te leggen dat we allemaal een goddelijke vonk hebben en dat daarom de mogelijkheden in ons leven eindeloos zijn. We zijn een soort Marvel-superhelden.

Nu denk ik dat dit op zichzelf waar is. Dat we allemaal uit dezelfde creatieve, scheppende bron voortkomen en dat we niet alleen een stukje God in ons hebben, maar dat we allemaal volledig bestaan uit dezelfde scheppende energie en dus God zijn. En ja, dat stelt ons in staat bijzondere, mooie, inspirerende dingen te doen. Maar als we naar zijn evenbeeld zijn geschapen, werkt het dan ook niet andersom?

God is onzeker

Als alles bestaat uit die ene energie en we naar zijn evenbeeld zijn geschapen, dan is de onzekerheid die we soms voelen, onze angst, ons ongeduld net zo goddelijk als inspiratie en kracht. Stel dat God nooit onzeker is, teleurgesteld, boos of verdrietig zou zijn en we zijn naar zijn evenbeeld geschapen, zouden we die emoties dan kennen? Zouden ze onderdeel van ons wezen zijn?

Dezelfde zoektocht

De zoektocht die we allemaal hebben, is dezelfde zoektocht die God ook heeft. Of misschien is het wel geen zoektocht, maar ervaring. Ik denk dat God, net als wij, om toch maar even te denken in hij-wij, zichzelf wil ervaren in alle mogelijke facetten. Is God immers niet hetzelfde als bewustzijn? En wil hij/zij zich niet gewoon steeds meer bewust zijn? Zijn onzekerheid onderzoeken, net als wij dat doen. Zijn angsten onder ogen zien, net als wij dat doen. Of soms ook gewoon weglopen van die angsten, net als wij dat doen? We zijn naar zijn evenbeeld geschapen. En daarmee laten we iedere seconde van de dag, iedere dag van de week zien wie God is.

God is geen duizend-dingen-doekje

Ga daarom ook niet op zoek naar God met het idee dat hem vinden en een gebedje doen, gaat helpen tegen dat gebrek aan zelfvertrouwen of je onzekerheden in één keer worden weggenomen. Als er iets gebeurt als je dichter bij God komt, is dat je ook dichter bij dat gebrek aan zelfvertrouwen komt. Je onzekerheid wordt zichtbaarder. Je wordt je immers steeds meer bewust van het feit dat je onzeker bent of een gebrek aan zelfvertrouwen hebt. Precies de bedoeling!

Omarm God

In plaats daarvan kun je ook datgene wat je zo graag anders zou willen zien in je leven, omarmen. Word je bewust van je emoties. Bekijk ze van alle kanten. Speel met ze in je hoofd. Experimenteer ermee. Stop ze niet weg, maar zie ze als iets Goddelijks. Weet dat je niet alleen bent, maar dat een groot concept als God ook worstelt met dezelfde emoties. Sterker nog, jouw vraagstukken zijn die van God en andersom. Er is eigenlijk geen verschil. En door je bewust te zijn van je emoties en ze daarmee mogelijk te transformeren naar een leerzame ervaring of als een gereedschap om beter te worden, word je dan uiteindelijk toch een soort Goddelijk geïnspireerde Marvel-superheld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *