In de afgelopen maanden ben ik meer dan vijfentwintig kilo afgevallen en ben ik van één keer per week naar iedere dag sporten gegaan. Veel mensen die me na lange tijd zien, complimenteren mij met mijn ijzeren discipline. Maar heb ik die wel?

Niet anders dan anders
Ik beschik inderdaad over een ijzeren discipline. Niet omdat ik nou toevallig ben afgevallen of meer sport, maar omdat ik sowieso al beschikte over discipline. Zo at ik standaard rond een uur of negen ‘s avonds een zak chips leeg. Iedere avond een bijna vaste prik. Ik sloeg eigenlijk geen avond over en was ook nog redelijk op tijd iedere keer. Lange tijd had ik ook een andere discipline. Als ik ‘s middags klaar was met werken en ik de keuken in dook om te koken, opende ik een koud biertje. Eigenlijk stond er iedere avond rond half zes wel een flesje op het aanrecht. Echt heel gedisciplineerd. 

Bestaat discipline wel?
De vraag die je zou kunnen stellen, is of discipline eigenlijk wel bestaat? Beschikken we niet allemaal over een enorme hoeveelheid aan gewoonten? Iedere ochtend koffie geldt toch wel voor velen. Een theetje ‘s middags op kantoor. De snack tijdens de middagdip. Voor anderen geldt weer dat ze van de sportschool een vaste routine hebben gemaakt. Of de wandeling na het eten met de hond. Of, zoals ik, het chipje of het biertje rond dezelfde tijd. Het enige verschil tussen gewoonten is dat de ene helft ons ondersteund in energie, gezondheid of een succesvolle baan. De andere gewoonten ondermijnen. Je komt aan, minder energie of je maakt je werk half af.

Kwestie van nieuwe gewoonten
Mocht discipline al bestaan, dan is het nodig om nieuwe gewoonten te kweken. Want dat is het mooie van een gewoonte: je kunt hem aanleren. En dat aanleren gaat sneller dan je denkt. Bedenk eens welke gewoonte je zou willen installeren in je leven en ga daar de komende twee weken iedere dag mee aan de slag. Na twee weken is de kans groot dat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. 

Meer weten over het aan- en afleren van gewoonten? Lees Atomic Habits: een absolute aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *