De kracht van relaties

Steeds meer onderzoek bevestigt het: de weg naar een gezond en gelukkig leven is bezaaid met waardevolle relaties. Een ondersteunende familie, dierbare vrienden en boeiende kennissen zijn van onschatbare waarde voor ons welzijn.

Mensen die leven in de zogeheten blue zones worden significant ouder, veel ouder dan elders in de wereld en dat vaak in uitstekende gezondheid. Hun dieet is cruciaal, maar evenzeer de sterke sociale structuren binnen deze zones. Gemeenschapszin is er overvloedig aanwezig; sociale interacties vinden frequent plaats en er wordt tijd genomen voor gezamenlijke activiteiten, zoals gezellig samen eten.

Familie

Familie kun je niet kiezen; je wordt er simpelweg in geboren. Als je geluk hebt, zoals ik, tref je het met liefdevolle ouders, een zorgzame zus en fantastische ooms en tantes. Als dat niet het geval is, rest er eigenlijk maar één keuze: afscheid nemen van mensen die minder positief bijdragen aan je leven. Wanneer het wel goed zit, is de oproep vooral om tijd, energie en een flinke dosis liefde te investeren in deze waardevolle relaties.

Investeer

Als het aankomt op de kwaliteit van je vriendschappen en de omvang van je sociale kring, ligt een groot deel van de verantwoordelijkheid bij jezelf. Wees attent en investeer tijd in anderen. Doe dat ene telefoontje, onthoud die belangrijke verjaardag, of stel voor jezelf een herinneringssysteem in als je, net als ik, niet zo goed bent met data. Nodig mensen uit, geniet van een etentje samen, onderneem leuke activiteiten en organiseer die wandeling in het bos.

Introverten

Toch is er een groep mensen die extra inspanning moet leveren om een vriendenkring te behouden of op te bouwen: de introverten. Van nature zijn zij niet de uitgaande persoonlijkheden die gemakkelijk contact maken. Het zijn eerder de types die even nadenken voordat ze iets zeggen, wat langzamer spreken en soms wat verlegenheid tonen. Deze eigenschappen maken het niet eenvoudig om snel en gemakkelijk verbinding te maken.

Oproep

Daarom een oproep. Een oproep waarbij beide partijen winnen. Schenk bewuste aandacht aan de introverten. Geef ze de ruimte om zichzelf te uiten. Trek niet meteen conclusies wanneer iemand wat verlegen in een hoekje van het café staat; bied eerder de mogelijkheid om uit hun schulp te komen. Hiermee bereik je twee dingen: je gunt anderen een groter, ondersteunend netwerk van fantastische mensen (en jij bent natuurlijk fantastisch) én je breidt je eigen netwerk uit met mensen die je anders wellicht niet had ontmoet?!

Misschien tijd om binnenkort weer eens een 33percent netwerkborrel te organiseren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *