Focus!

Pak een camera. Welke camera dan ook. Neem een paar foto’s, terwijl je de lens heftig heen en weer beweegt. Wat krijg je? Door de focus steeds te veranderen, komt er niks goed op beeld. Je krijgt wazige foto’s die niet laten zien, wat je zou willen laten zien.

In het leven is het niet anders. Ren van de ene activiteit naar de andere activiteit. Onderneem de ene hobby na de andere hobby of switch van partner naar partner. Uiteindelijk krijg je een wazig leven dat precies niet geeft wat je zou willen krijgen.

Focus!

Het kernwoord hier is focus. Door je, met je camera en met vaste hand, te richten op één punt kun je het beeld vastleggen waarvan jij denkt dat het de moeite waard is. Door je te focussen op één richting in je leven, kun je veel beter krijgen wat je denkt dat je nodig hebt. Focus produceert resultaat. Focus maakt (uiteindelijk) het leven mooier.

Kiezen is verliezen

Je loopt in de natuur en je ziet een werkelijk prachtige boom, je haalt je Canon Z500 tevoorschijn en je zoomt in. Je brengt focus aan. Op dat moment fotografeer je niet de ree die achter je staat in het veld. Niet die mooie Teunisbloem die links van je op de heide staat. Focus is kiezen. En kiezen is verliezen. “Als u naar rechts kijkt, ziet u links niets”, is een veel gehoord grapje onder stadsgidsen. Maar het is waar en de reden waarom mensen in het leven vaak zo’n moeite hebben met focus. De vraag is: Wil je wazige foto’s of een mooi beeld?

Aandacht

Heb je eenmaal een beeld gekozen om vast te leggen, dan is het zaak om met aandacht aan de slag te gaan. Immers, je kiest bewust om dat ene beeld straks te tonen aan je vrienden en familie en niet die ree of teunisbloem. Dan kan je er maar beter een goed beeld van maken! Dat is in het leven net zo! Niet voor niets kies je voor een bepaalde richting. Niet voor niets laat je het ene achter je, om achter het andere aan te gaan. Geef het aandacht. Volledige aandacht en maak er zo wat moois van.

Techniek is alles

Je kunt focus hebben op die ene boom in het prachtige licht van een ondergaande zon. Met aandacht de foto nemen, maar als je de instellingen van je camera niet kent, dan kan het alsnog een slechte foto worden. Je moet op z’n minst weten hoe je de automatische modus van je camera instelt. Focus werkt hier twee kanten op. Om focus te kunnen hebben en met resultaat te werken moet je aan de ene kant je kennis en vaardigheden ontwikkelen en aan de andere kant brengt focus ook rust in het ontwikkelen van je competenties. Je gaat geen nieuwe gitaarakkoorden leren als je wilt fotograferen. Je traint niet voor de marathon als je wilt groeien in spiermassa.

Focus kan ook wazig zijn

Mensen die hun camera niet kennen en werken met een te lange sluitertijd krijgen lichtstrepen op de foto of wazige foto’s, maar er zijn fotografen die juist werken met een lange sluitertijd om zo een gewenst effect te krijgen. Die hebben hun focus op het juist creëren van foto’s met een ander soort focus. Waar het om gaat is dat iedere vorm van focus goed is zolang het jouw gekozen focus is. Er is geen goed of fout.

Maar kies je eigen pad, stick with it and work on it.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *