Hij vocht in één van de meest gevaarlijke gebieden van Irak. Daar leerde hij als Navy Seal de kneepjes van het leidinggeven onder extreme omstandigheden. Nu geeft hij de lessen die hij daar leerde door aan CEO’s en managers.
In zijn boek ‘Extreme Ownership’ deelt hij dezelfde lessen die hij ook toepast in de dagelijkse praktijk van corporate America. Veel mensen zien zijn boek als een soort verslag van de oorlog in Irak en de strijd tegen Al Qaida. Maar dat is het zeker niet. Iedere keer weer vertaalt hij de extreme situaties van daar, door naar het leven op de werkvloer.
Les nummer één
De belangrijkste en meest centrale les in het denken van Willink is ‘Extreme Ownership’. Jij bent als leidinggevende 100% verantwoordelijk voor alles. Punt. Period. Het zijn niet jouw niet luisterende medewerkers (had je ze maar beter moeten laten luisteren). Het zijn niet de onwelwillende CEO’s (moet je ze maar beter begrijpen of adviseren). Het is niet je partner die je niet steunt in je lange uren werk (moet je maar een andere partner zoeken). Nee! Jij bent honderd procent zelf aan zet. Extreme Ownership. Dat hij daarin in heel ver gaat, blijkt wel over hoe hij schrijft over de mensen die gewond raakten of stierven onder zijn commando. Hij neemt daarvoor volledige verantwoordelijkheid.
Be humble
De tweede, voor Jocko, heel belangrijke les is: Wees bescheiden. Alleen als je beseft dat jij niet het alwetende, super speciale mannetje of vrouwtje bent, ontstaat er ruimte voor groei. Door jezelf iedere keer de vraag te stellen: ‘Wat weet ik (nog) niet?’. ‘Wat kan ik beter doen?’ Geef je jezelf en je teams de kans om te groeien. Het is geen kwestie van valse bescheidenheid of onzekerheid, maar een echte wijze weet dat hij of zij niet zoveel weet.
Leave your ego at the door
De derde belangrijke les voor deze oud-seal, als aanvulling op de tweede les is om je ego achter te laten. Het draait niet om jou. Het draait om de missie. Om het resultaat. Het draait om het team. Het gaat over samenwerking. Door je ego aan de kant te schuiven en daarmee vaak onzekerheid en angst, ontstaat ook hier weer ruimte voor verbetering en groei en een focus op het einddoel in plaats van politieke (macht)spelletjes.
Het boek helpt mij verder in mijn denken over leiderschap. Ik schreef er al eerder over: Ik geloof dat je als leidinggevende honderd procent verantwoordelijk bent. No more bullshit, no excuses. Het wordt in dit boek nog eens bevestigd. Maar het boek helpt me ook verder als het gaat om het idee van Extreme Ownership, want gaat het niet verder dan alleen leidinggeven? Zijn we niet allemaal 100% verantwoordelijk voor ons leven? We kunnen niet altijd bepalen wat er gebeurt in ons leven, maar wel hoe we ermee omgaan. In de extreme voorbeelden die Jocko Willink heeft meegemaakt, wordt dat nog eens (pijnlijk) duidelijk.
Ik vind het boek een aanrader. Mocht je het willen lezen? Hier kan je het boek bestellen en take extreme ownership of your life.