Twee tips voor succes!

Emma Grede. Voor sommigen misschien niet de allerbekendste naam. Deze Britse is in Amerika uitgeroepen tot ‘America’s Richest Self-Made Woman’. Deze self-made vrouw is CEO van meerdere bedrijven en zit in meerdere besturen.

Rond haar veertigste verdient ze goed. Heel goed. Maar dat is niet waar deze blog over gaat. Emma schetst, wanneer er naar gevraagd wordt, naar haar zakelijk succes iedere keer weer hetzelfde beeld. Veel mensen hebben het idee dat ze een succes ‘overnight’ was. Dat haar status als CEO en  haar inkomen tot stand zijn gekomen door een plotselinge samenloop van omstandigheden. Maar niets is, volgens Emma, minder waar.

Toewijding aan werk

Deze dame heeft al sinds jonge leeftijd de werkhandschoenen opgepakt. Toen ze twaalf was had ze haar eigen krantenwijk en met het geld wat ze zelf verdiende, kocht ze magazines als ‘Vogue’ en ‘Cosmopolitan’. Zo deed ze al vroeg kennis op van haar toekomstige vak. Ze werkte als serveerster, inpakster bij een kledingmerk en ze werkte in een deli in London. Ze weet dus van aanpakken. Een van de eigenschappen die je, volgens mij, moet hebben om ook maar ergens een succes van te maken.

The best Turkey Sandwich

Veel belangrijker dan hard werken, is de manier waarop je werkt. In een podcast met Jay Shetty vertelt de succesvolle Grede dat ze in die Deli iedere keer haar best deed om de allerbeste sandwich ooit te maken. Ze vertelt dat ze met trots precies de juiste hoeveelheid kalkoen sneed. Precies de goede hoeveelheid mayonaise of mosterd gebruikte. Dat ze haar best deed het broodje er zo aantrekkelijk mogelijk uit te laten zien. Dat ze zelfs nadacht over de manier waarop het broodje sneed.

‘En als ik dan de sandwich aan de klant gaf, dan keek ik erbij alsof hij of zij het allerlekkerste, beste broodje kreeg.’

Trots

Volgens mij is dit precies waar succes over gaat. De bereidheid om de kleinste of misschien wel de minst inspirerende zaken in het leven op de best mogelijke manier te doen. Trots te scheppen in ieder ‘dingetje’ zo goed mogelijk te doen. Oprah Winfrey staat erom bekend, Jeff Bezos wordt verdacht van deze levenshouding. Het is Steven Bartlett die tijdens het opnemen van zijn podcasts erop toeziet dat ieder boek, iedere lamp op de achtergrond van zijn youtube filmpje precies goed staat. Iedere keer weer. Zijn voorbereiding voor interviews is inmiddels beroemd, of moet ik zeggen: berucht.

Het zijn de kleine dingen die het doen

In het leven gaat het om kleine dingen. Je kunt in een restaurant het allerlekkerste eten voorgeschoteld krijgen in een perfecte ambiance, maar wat je niet meer vergeet is die serveerster die je maar niet zag zitten. Die net even niet je wijn inschonk toen je glas leeg was. Of de moeite die je moest doen om op het eind van de avond je rekening te betalen. Het zijn kleine dingen… En andersom is het ook. Die kleine attentie van die ene directeur als bedankje voor je inzet. Dat belletje van die ene vriendin toen je het net even nodig had, maakt het grote verschil.

Dus

Wil je jouw kansen op promotie doen toenemen? Besteed oprechte, geconcentreerde aandacht aan de kleine dingen. Doe alles goed. Wil je jouw onderneming verder uitbouwen? Het zijn de kleine dingen, die het doen! Het vraagt inzet, zakelijke discipline, eerder aanwezig zijn, later dan de ander de deur uitlopen. Toch nog even die laptop open om 23:00 ‘s avonds. Wakker zijn in de bediening en ieder glas, iedere gevallen vork in de gaten houden. En wie weet kom je dan net als Emma Grede uit op een punt dat anderen succesvol noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *