A guy taking a nap in the office

Ik deel vandaag een geheim met je dat je niet alleen aantrekkelijker maakt, je salaris verhoogt, hartklachten voorkomt en helpt bij het vinden van een Tinderdate, maar ook je productiviteit verhoogt, je team gelukkiger maakt en je zelfs wat kilo’s doet verliezen. Interesse?

Het geheim is: slaap.

Productiever

Mensen die een goede nachtrust hebben, zijn niet alleen productiever maar ook effectiever. Logisch, zou je denken. Als je uitgerust bent, ben je scherper. Dat klopt, maar het gaat veel verder dan dat. Stel je voor: leer ’s ochtends om 09.00 iets uit je hoofd en test jezelf om 21.00 ’s avonds. Je haalt wellicht een aardig resultaat. Leer nu iets om 21.00 uit je hoofd en doe dezelfde test de volgende dag, na een nacht rust, en de resultaten zullen je verbazen. Je scoort 35 tot 52 procent beter dan de mensen die niet tussendoor hebben geslapen. Tijdens je slaap ruimen je hersenen nieuw geleerde zaken netjes op in je langetermijngeheugen. Je wordt dus slimmer van slapen!

Slaap? Doe het met je hart!

Heb je ooit gekeken naar het aantal hartaanvallen nadat de klok een uur terug is gezet? Een significante toename! Net als trouwens het aantal verkeersongelukken. Ieder jaar weer hetzelfde patroon. Een uur minder slaap heeft nogal wat gevolgen! Mensen die goed slapen, hebben minder hartklachten. Veel minder hartklachten. Goed slapen is dus goed voor je hart.

Aantrekkelijk, Tinder

Maar hoe zit het dan met je aantrekkelijkheid en je resultaten op Tinder of Bumble? Mensen hebben foto’s beoordeeld op uiterlijk zonder te weten hoe het slaappatroon van de persoon op de foto was. Zonder uitzondering werden mensen die goed slapen als aantrekkelijker beoordeeld. Als het gaat om datebaarheid, geldt hetzelfde: mensen die goed slapen, zijn aantrekkelijker voor anderen. Succes op Tinder? Take a nap!

Salaris

Aantrekkelijke, productieve mensen die effectief zijn, verdienen meer. Meer dan veertien onderzoeken tonen aan dat er een correlatie is tussen het salarisniveau en het slaappatroon van mensen. Hoe meer slaap, hoe meer salaris. En dat terwijl we allemaal trots zijn op lang kunnen doorwerken, vroeg kunnen opstaan en het stoer vinden als we een keer een nacht doorhalen om een klus af te krijgen. Terwijl het tegenovergestelde stoerder en vooral veel slimmer is.

Minder kosten

Nog een extraatje voor alle werkgevers hier op LinkedIn. Bij bedrijven als Deloitte Consulting, Unilever of Loyens & Loeff bespaart goed en genoeg slapen gemiddeld bijna tweeduizend euro per medewerker per jaar aan medische kosten, over het hele personeelsbestand gerekend. De cijfers liegen er niet om. In plaats van een goede kantine is het effectiever om hangmatten op te hangen. Geen cubicles, maar bedden.

Kortom

Laten we iets minder stoer doen over heel hard werken en weinig slaap en de maatschappelijke medische kosten laten dalen, onze productiviteit verhogen, ons geluk vergroten, onze buikjes laten afnemen en onze effectiviteit laten toenemen door voldoende rust en slaap.

Ik ga even een tukkie doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *