Optimaal Leven met Je Natuurlijke Ritme

Heb je ooit opgemerkt hoe een bloem aan het einde van de dag haar blaadjes laat hangen en haar bloemen sluit, om ’s ochtends weer volop te bloeien en zich naar de zon te richten? Dit is de magie van de Circadian Cycle in actie, een ritme dat niet alleen planten en bloemen beïnvloedt, maar ook dieren en mensen.

In ons lichaam gebeurt er van alles volgens dit natuurlijke ritme. Als de zon ondergaat, produceert ons lichaam melatonine, een stofje dat ons helpt heerlijk te slapen. En nog voordat de wekker afgaat, maakt ons lichaam ’s ochtends cortisol aan, waardoor we fris en actief ontwaken. Het mooie is dat dit allemaal automatisch gebeurt; we hoeven er niets voor te doen.

Contact met cyclus kwijt

Helaas zijn velen van ons in het westen het contact met deze natuurlijke cycli kwijtgeraakt. ’s Avonds zitten we vastgeklampt aan onze tablets, laptops of Netflix, waardoor het overmatige licht ons brein voor de gek houdt en doet denken dat het nog dag is. Het resultaat? Minder aanmaak van hormonen die bevorderlijk zijn voor een goede nachtrust. Onze dikke gordijnen, hoewel ideaal om in te slapen, houden het ochtendlicht buiten, wat nodig is voor de aanmaak van cortisol.

Dikmaker

En laten we het hebben over ons eetpatroon. We verspreiden onze maaltijden over zo’n 15 uur, beginnend met het ontbijt en eindigend met late-night snacks. Dit staat haaks op hoe ons lichaam is ontworpen om te functioneren. ’s Avonds stopt ons lichaam met het verteren van voedsel en slaat alles wat het niet kan verwerken op als vet. Het negeren van onze circadian cycles leidt tot gewichtstoename.

Aanrader

Een absolute aanrader voor wie op zoek is naar een beter begrip van deze cycli is het boek “The Circadian Code” van Satchin Panda. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek verklaart het de verschillende cycli binnen ons lichaam en benadrukt het de enorme voordelen van het in harmonie leven met deze ritmes. Gewichtsverlies, meer energie en een gebalanceerde hormoonspiegel zijn slechts enkele van de mogelijke resultaten wanneer je meer aandacht besteedt aan je natuurlijke ritme. Lees dit boek en ontdek hoe je met slechts een paar eenvoudige aanpassingen aanzienlijke resultaten kunt behalen.

The circadian code

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *