De zondag is geen betere dag om de oproep te doen om te starten met bidden. Rond de tijd dat dit artikel online verschijnt, zitten kerken, over de hele wereld, vol met mensen die een moment nemen om te bidden. En… nog vele malen meer mensen die dat niet doen en die er misschien wel mee zouden moeten starten.

Bidden en daar reken ik heel veel vormen toe, is een moment waarop je de tijd neemt te reflecteren of te vragen om ondersteuning, kracht en inzicht. En dat doet in zichzelf al heel veel met je.

Reflectie

Hoe vaak sta jij stil op een dag of in de week om even terug te kijken en te zien of je nog op het goede pad bent? Heb je alles gedaan wat je wilde doen? Heb je bereikt wat je wilde bereiken? Of was die laatste snibbige opmerking naar je partner eigenlijk wel zo verstandig en nodig? Psychologisch gezien is er veel voor te zeggen om dit soort momenten meer dan geregeld in te bouwen.

Vragen om steun

Vragen om steun, kracht en inzicht is een ander belangrijk voordeel van bidden. Allereerst is je bewust zijn van wat je precies vraagt, al een inzicht op zichzelf. Het geeft namelijk aan dat er iets speelt in je leven waar je kennis, kracht of inzicht voor nodig hebt. Het is ‘on top of mind’ en houd je kennelijk zo bezig dat je God nodig hebt om je te helpen met deze zaken om te gaan. Daarnaast leer je jezelf om te vragen om ondersteuning. Mensen die veelvuldig God, Allah of Boeddha  om hulp vragen, leggen in hun hersenen nieuwe verbindingen aan die maken dat ze ook in het dagelijks leven makkelijker om steun vragen. In een enquête onder starters van succesvolle bedrijven kwam naar voren dat het gebrek aan hulp te kunnen vragen aan anderen één van de drie factoren was die het succes of de groei van het bedrijf het meest in de weg stond. En last but not least, ik schreef het al eerder, kan het zomaar zo zijn dat je gebeden, om wat voor reden dan ook, worden verhoord. 

Socialer

Een ander groot voordeel van gebed, is dat je socialer wordt. Hersenwetenschappers ontdekten dat mensen die dertig minuten hebben gebeden of gemediteerd, meer openstaan voor andere mensen en meningen. Je wordt er letterlijk milder van! Ook dat is iets dat geen kwaad kan. Als mensen worden we ook meer empathisch door te bidden en doen we in de dagen daarna meer aan bijvoorbeeld het geven of bijdragen aan goede doelen.

De fysieke wereld verandert

In de kwantumfysica is het al decennialang bekend. Degene die met een bepaalde intentie naar iets kijkt, verandert dat object of die omgeving alleen al door zijn of haar intenties. Bekijk het werk van Dr. Masaru Emoto die aantoont dat intentie en gebed invloed hebben op waterkristallen. Of de experimenten met boeddhistische monniken die in staat zijn hele meren te zuiveren door meditatie. Aan bidden zit, zonder enige twijfel, een metafysische kant die we met z’n allen nog maar net beginnen te snappen.

Dus

Gun jezelf de tijd om dagelijks te bidden of te mediteren. Neem een moment om terug te blikken, vooruit te kijken en je vragen te stellen aan het universum, God, Allah, Krishna of jezelf. Het grote Spaghetti Monster mag ook. Maak er een vaste gewoonte van. Iedere dag weer. En ik beloof je dat je jezelf beter gaat voelen, meer inzicht krijgt en dat je dichter bij je spirituele zelf komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *